woensdag 8 oktober 2014

Bijeenkomst 5 (2 oktober 2014): Beeldaspecten

Tijdens de vijfde bijeenkomst was ik helaas ziek, waardoor ik de bijeenkomst niet kon bezoeken. Op basis van de voorbereidingen, de documenten op de ELO en de informatie van mijn studiegenoten poog ik een zo compleet mogelijk stuk te publiceren. 

Op de ELO stonden twee verwerkingsopdrachten, waaruit een keuze mocht worden gemaakt: de studenten mochten kiezen om een 'modernistische selfie' te maken of zij kozen voor de praktische opdracht 'dierlijk karakter'. Ik heb gekozen om een modernistische selfie te maken. De opdracht luidde als volgt: maak een zelfportret met een overdreven expressie, open het zelfportret met fotobewerkingssoftware, bewerk het zelfportret met het selectiegereedschap, experimenteer met instellingen en pas filters toe, geef de expressie abstract weer met vorm en kleur, zorg dat het zelfportret niet meer herkenbaar is. Nu begreep ik van studiegenoten dat zij gewerkt hadden met een Photoshop programma voor de iPad. Ik beschik thuis niet over zulke software en kon ook geen (gratis) dergelijk programma vinden. Ik heb daarom besloten om de selfie te bewerken met de applicatie 'PicsArt', die ik reeds bezat. Helaas biedt dit minder mogelijkheden dan Photoshop (zo lukte het mij bijvoorbeeld niet om het zelfportret onherkenbaar te maken). Om deze 'beperkingen' te compenseren, heb ik er voor gekozen om alle vier de basisemoties te fotograferen en deze alle vier modernistisch te bewerken. Onderstaand is het resultaat te zien. Van links naar rechts en van boven naar beneden: bang, verdrietig, blij en boos.
Beeldaspecten zijn zichtbare vormgevingskenmerken die aan beelden te onderscheiden zijn. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vijf categorieën beeldaspecten:
  1. Ruimte
  2. Kleur
  3. Vorm
  4. Textuur/structuur
  5. Compositie
In de verplichte literatuur worden daar nog eens drie categorieën aan toegevoegd, te weten: licht, lijn en technieken. 
Omdat het belangrijk is beeldaspecten altijd te beschrijven in relatie tot de inhoud (beeldaspecten versterken namelijk de inhoud), zal ik aan de hand van het door mij gecreëerde beeld de van toepassing zijnde beeldaspecten beschrijven. 

Ruimte
Alle vier de foto's zijn getoond middels een vooraanzicht. De foto's zijn allemaal afgesneden; er staat slechts een gezicht op, en een stuk van het hoofd. Dit bewerkstelligt dat de focus van de kijker gaat naar daar waar het om draait: de emotie. De foto's zijn tweedimensionaal. Door de aanwezige kast (links op de foto's) is er ruimtesuggestie, waarbij in elk geval sprake is van verkleining en lijnperspectief.  

Kleur
Er is bewust gebruik gemaakt van een warm-koud kleurcontrast. Op de foto waarop ik blij ben, zijn warme, vrolijke kleuren gebruikt. Op de overige foto's zijn somberdere kleuren gebruikt, passend bij de emotie. Vooral de foto rechtsboven heeft een duidelijke kleurtoon: het bevat vooral grijstinten (passend bij droefheid). De gebruikte kleuren versterken de emotieperceptie.    

Vorm
Rondom de foto's zijn karakteristieke vierkante kaders met afgeronde hoeken gebruikt. Er is weinig restvorm op de beelden, daar mijn gezicht volledig in beeld is. De beelden zijn statisch: zij suggereren geen beweging.

Textuur/structuur
Deze categorie is meer van toepassing op schilderijen en beelden dan op bewerkte foto's en wordt daarom hier niet beschreven.

Compositie
In alle foto's is er sprake van centraalcompositie: het middelpunt van het beeld staat groot, centraal, afgebeeld. Dit maakt dat de kijker eigenlijk nergens anders naar kan kijken dan naar hetgeen het om draait.

Licht
Op de bovenste twee foto's is er sprake van diffuus licht: het is niet duidelijk waar het licht vandaan komt. Op foto linksonder lijkt het licht van de linkerkant te komen (zijlicht van links) en op de foto rechtsonder lijkt het licht van voren te komen (meelicht). Op de foto linksonder is er ook sprake van 'eigen schaduw' op de wang aan de rechterkant (mijn linkerwang). 

Lijn
Deze categorie lijkt vooral van toepassing op tekenen en kan daardoor in deze niet besproken worden. 

Technieken
De foto's zijn, middels het fotobewerkingsprogramma, samengevoegd in een collage.

In de verplichte literatuur staan nog talloze begrippen omschreven. Omdat die niet van toepassing zijn op het huidige werkstuk, worden die niet besproken in deze blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten